Bahan-bahan:
1 liter air
A:
1 cawan jagung manis ala cream style
1/2 cawan daging ayam yang telah dihiris halus
1 sk tepung jagung
1 sk jus halia (2 inci halia ditumbuk lumat, tapis)
4 titik minyak bijan
2 kiub stok ayam
4 sk tepung jagung dicampur bersam 1 sb air
1 telur dipukul ringan
1 pokok daun bawang, dihiris halus
Cara-cara:
1. Masak air sehingga mendidih.
2. Masukkan bahan-bahan A dan masak selama 5 minit.
3. Pekatkan dengan campuran tepung jagung.
4. Masukkan telur yang dipukul tadi sedikit demi sedikit hingga sup menjadi pekat.
5. Hiaskan dengan daun bawang, sedia untuk dimakan.
Note:
Sup ini sedap dicicah bersama roti perancis ketika masih panas.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment