Wednesday, 17 July 2013

Kuih Cara Berlauk



Salam semua.  Dalam banyak-banyak resepi kuih Melayu, bagi saya inilah kuih yang paling mudah disediakan.  Ianya menjadi kegemaran kami sekeluarga.   Rasanya sedap, tak pedas, anak-anak kecil pun pasti menyukainya walaupun ada rempah kari di dalamnya.  Kuih ini ada dua perisa, satu yang berempah dan satu lagi yang berintikan gula sahaja.

Kali ini saya share resepi yang berempah ya..InshaAllah entri akan datang saya akan share resepinya yang satu lagi.

Bahan-bahan Inti:

1 sb (sudu besar) minyak masak
1 sb bawang putih yang dikisar lumat
1/4 sb halia kisar
1 biji bawang besar didadu
2 sb serbuk kari
150g ayam, didadu
150g udang tanpa kulit
2 sb air

Bahan-bahan kulit (batter):

150g tepung gandum
350ml/gm air
1/4 sk (sudu kecil) garam
100ml santan kotak
1 sk tepung kastad
1 sk lada putih (white pepper)
1 telur
1 sb minyak masak

Cara-cara:

1. Untuk inti:

Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar dan bawang besar, sehingga garing.  Masukkan kesemua bahan-bahan lain, kemudian goreng sehingga wangi dan cukup masak.  Ketepikan.

2. Untuk kulit:

Kisarkan kesemua bahan di dalam 'blender' sehingga halus.  Masukkan ke dalam mangkuk besar.

3. Panaskan acuan kuih cara, beruskan dengan minyak, maskkan 1 sudu besar 'batter' kemudian isikan dengan inti sedikit di atasnya.  Tutup acuan kuih dengan tudung periuk dan tunggu sehingga masak.  Alihkan.  Buat sampai habis.  Boleh dihidangkan.

Kuih ini sedap dihidangkan untuk sarapan dan minum petang.  Selamat mencuba!


Note:

Mencampurkan kesemua bahan dan dikisar di dalam blender adalah cara yang terbaik untuk mendapatkan adunan atau 'batter' yang halus dan sebati.

No comments:

Post a Comment