Monday 15 July 2013

Cucur Udang Tauhu dan sambil cili




Salam semua,
Cucur udang adalah salah satu makanan biasa di Malaysia.  Samada dihidang semasa sarapan atau minum petang.  Di sini saya nak share resepi mudah yang sedap.  Resepi ini sesuai untuk hidangan 4 orang atau untuk famili yang kecil. Kalau untuk hidangan ramai, saya cadangkan ditambah kuantiti bahan-bahannya, sekarang mari lihat resepinya.

Bahan-bahan:

- 2 genggam udang kecil yang telah dibuang kulit; cuci dan toskan saya guna frozen udang yang dibeli di Tesco)
- 1 keping tauhu keras dilenyek lumat
sebiji bawang besar, dicincang
- 1 biji cili merh dihiris halus
- sedikit daun bawang dan sup dicincang halus
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- sedikit garam
- air secukupnya
- 2 ketul ais batu


Cara-cara:

1. Campurkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk, gaul.  Di sini sukatan air adalah mengikut kesesuaian.
2. Perapkan aduna tepung ini bersama 2 ketul ais selama 1 jam.
3. Panaskan minyak di dalam kuali.
4. Apabila minyak telah panas, ambil sesudu tepung, goreng kuih.  Buat sampai habis.
5. Siap dan boleh dihidangkan bersama sos cili.

Bahan-bahan Sos Cili:

4 sudu sos cili
2 ulas bawang putih ditumbuk lumat
sedikit air
secubit garam

Cara-cara:

Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecil, masak atas api sederhana sehingga campuran pekat sedikit.  Tutup api.  Boleh dihidangkan.


Note:
1. Udang yang telah dicuci hendaklah ditoskan kerana untuk mengelakkan dari bancuhan tepung berair kerana udang akan mengeluarkan air semasa dimasak.

2. Telur dimasukkan ke dalam bancuhan kerana ia akan menjadikan kuih lembut dan gebu.

3. Air ais digunakan semasa memerap bancuhan kerana ini akan menjadikan kuih rangup.

4. Gunakan minyak yang banyak dan betul-betul panas semasa menggoreng kerana minyak yang sedikit akan menjadikan kuih lembap dan tidak garing kerana tauhu akan menyerap minyak semasa digoreng.


No comments:

Post a Comment